Sovintolan gallerian kesänäyttelyt 10.6.–12.8.2023

Avoinna ti–pe klo 10–18, lauantaisin klo 10–16 ja sunnuntaisin klo 12–15, maanantaisin suljettu

Näyttelymaksu 3 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi

Reijo Turunen–Veikko Myller–Irja Puhakka-Myller–Anu Torikka–Jyrki Puhakka: Maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa

Joulukuussa 1972 viisi nuorta joensuulaissyntyistä kuvataiteilijaa ja kuvataiteen opiskelijaa avasivat yhteisnäyttelynsä Joensuun Taidemuseossa, joka silloin sijaitsi Pielisjoen varrella (ent. Tyttökoulu, sittemmin kirjasto ym.).

Veikko Myller oli valmistunut Turun taideyhdistyksen Piirustuskoulusta (nyk. Turun Taideakatemia), Irja Puhakka(-Myller), Jyrki Puhakka ja Reijo Turunen Suomen Kuvataideakatemian koulusta (nyk. Kuvataideakatemia) ja Anu Torikka Taideteollisesta oppilaitoksesta (nyk. Aalto-yliopisto).

Pari vuotta sitten heräsi ajatus yhteisnäyttelystä Sovintolan lempeässä miljöössä!

Veikko (Viki) Myller on pitkän uran ahertanut kuvanveistäjä, joka tunnetaan persoonallisista veistoksistaan, julkisista teoksistaan sekä taidokkaasta ilmaisukielestään. Myllerin arvoitukselliset ja värikkäät eläin- ja ihmishahmot muodostavat kokonaisen mytologisen maailman.

Irja Puhakka-Myllerin maalauksissa veden ja värin rakkausliitto on jatkuvassa käymistilassa: miten vesi peittää ja paljastaa… usein ilahduttaen, mutta myös outoja yllätyksiä tarjoten.
Maalaukset kirjaavat aikaa – eristyneisyys, kaipuu, uutisvirta – ja luonnon voima!

Maisema on kulkenut Reijo Turusen mukana koko taiteilijauran ajan, milloin esittävänä milloin tunnepohjaisena tulkintana, ikään kuin sielunmaisemana. Tänä päivänä ilmastonmuutos on tuonut uusia haasteita maiseman ympäristöajatteluun.

Anu Torikka yhdistelee taidegrafiikassaan metalligrafiikan tekniikoita ja rakentaa työnsä kerroksittain. Työt ovat useimmiten erilaisia variaatioita tai uniikkeja. Viime aikoina hän on taas erityisesti innostunut laatalle piirtelemisestä – on syntynyt ihmisolentoja touhuissaan, liikkeissään, unelmissaan ja yrityksissään. Mukana kulkevat myös tärkeät kokemukset Äänisen kalliopiirrosalueilla.

Jyrki Puhakka pohtii, mistä taiteen tekemisessä on kyse:

”Taide määritellään niin monin eri tavoin. Taide on kuitenkin osa tätä ihmisen henkisen elämän moniulotteisuutta. Mielikuvituksensa, alitajuisen ja tietoisen ajattelunsa avulla taiteilija luo uusia todellisuuksia, joissa arkielämän lainalaisuudet kumoutuvat. Nämä unen todellisuudet, tämä leikki, on osa tätä ihmiselämän suurta rikkautta.”

Noora Ketolainen: Lempeä luontoni

Lempeä luontoni -näyttely tutkiskelee ihmisen suhdetta luontoon positiivisesta näkökulmasta. Luonnonkatastrofien ja synkkien ilmastouutisten keskellä voi kokea olevansa hyvin pieni ja mitätön osa luontoa. Toisaalta taas kiinnittämällä huomiota luonnon pieniin yksityiskohtiin sitä voi kokea olevasi jättiläinen kaiken keskellä.  Näyttelyn töissä ihastellaan luonnon isoja ja pieniä ihmeitä guassitöissä sekä akryylimaalein maalatuissa vaneriteoksissa.

Noora Ketolainen (s. 1991) on kesälahtelaislähtöinen Helsingissä asuva kuvittaja, graafinen suunnittelija ja sarjakuvantekijä. Hänen värikkäissä töissään yhdistyy leikkisyys ja kirkkaat värit. Tekniikaksi valikoituu usein guassimaalit, akvarellit ja musteet. Välillä kynä vaihtuu tablettiin kuvittamaan digitaalisesti. Tämän näyttelyn myötä hän palaa henkisesti kotiseudulleen: silloin kun navetassa lentelivät pääskyset, marjametsässä käytiin mustikassa ja ruohonkorsiin pujoteltiin metsämansikoita.

Noora netissä:

www.kedollavisuals.com

www.instagram.com/noorakedolla